Artikler /

Spelet om Heilag Olav 2011

Spelet om heilag Olav 2011 Amfiet uten publikum

Spelet om Heilag Olav 2011

Også i år var jeg myggmann og rigger i Spelet på Stiklestad. Les og se bilder fra hele perioden.

Postet av Martin Rotmo, 01.08.2011

Spelet på Stiklestad
I fjor fikk jeg prøve meg som myggmann på Nordens største utendørsscene og Norges første og største forestilling basert på en historisk hendelse. Også i år ble jeg med på Spelet om Heilag Olav på Stiklestad.

(Fortsetter under bildet)
Rigging på spelet på stiklestad 2011
Her rigges det ved orkestergrava som ligger rett under scenen.

Riggingen

Vi begynte å rigge spel amfiet kl 13 tirsdag 19. juli, og bruke to dager på å rigge ferdig alt i amfiet. Monitorer, høyttalere, tråløstsystem, miksebord og ikke minst delay høyttalerne. De skulle monters oppe på ca 3 meter høye stenger. Høyttalerne veier ganske mye, og de ble montert ved å klatre i en ustødig stige og så festes over stanga. Det er i alt 10 stenger. Disse høyttalerne er til for å forsterke lyden for de som sitter bakerst i tribunene.

Helt siden 2004 har Stiklestad Lyd & Lys hatt ansvar for lyden på spelet. Før det hadde det vært mye problemer med lyden, folk hørte ikke hva som ble sakt, med dårlige mikrofoner og høyttalere. Da de tok over ble lyden helt annerledes. De kjøpte inn en haug med utstyr og det ble til slutt den beste lyden Spelet på Stiklestad noen gang har hatt.

Mygger, mikrofoner og musikk
Det trengs mer til for å få lyd en høyttalerne. Spelet har ett live orkester som sitter under scenen i ei orkester-grav. Alle instrumentene trenger også mikrofoner. Orkestergrava tar ca en dag og rigge, da det er utrolig mange mikrofoner og ett veldig avansert system som gjør det mulig å ha oversikt over alt. Mitt hovedansvar har ikke vært mikrofonene til orkesteret, men til noe som kanskje er enda litt viktigere, skuespillerne.

(Fortsetter under bildet)
Myggene på spelet om heilag Olav 2011
Her er alle myggene stilt opp klar til og bli levert til skuespillerne

Myggene på Spelet

Jeg hadde hovedansvar for å holde mikrofonene skuespillerne har på seg ved like. Det var også en del bytter under forestillingen. Det ble brukt 23 mygger på spelet i år. Disse var fordelt på 26 personer. Derfor var det flere av skuespillerne som måtte dele. Det ble løst ved at jeg gikk ut og hentet myggene fra skuespillerne bak amfiet, og satte dem på den neste skuespilleren. Dette gikk perfekt.

Under en av de første prøvene med lyd gikk hovedrollen, Gudrun sin mikrofon istykker da de danset på scenen. Siden dette var en prøve var det bare for meg og gå ut på scenen og bytte myggen. Det som var litt komisk, var at alle skuespillerne fester senderen til myggen ved et belte rundt livet, og når noe må byttes må jeg derfor under alt av kostyme for og bytte myggen. Fra publikums sin synsvinkel så dette litt feil ut, da jeg gikk under skjørtet til skuespilleren og byttet mygg. På premierefesten er kaktusprisen en del av underholdningen. Den deles ut til den eller de som tabber seg mest ut under prøveperioden. Jeg og hun som spilte Gudrun ble derfor nominert, men vi vant ikke.

Generalprøven og alle forestillingene gikk smertefritt, og alle myggene fungerte.

(Fortsetter under bildet)
Bilde av Martin Rotmo, Morten Røhrt og Line Evelyn Thorsø
F.v Martin Rotmo, Morten Røhrt og Line Evelyn Thorsø.

Flotte skuespillere og frivillige

Spelet om Heilag Olav består av flere profesjonelle skuespillere, og godt over 160 frivillige på scenen. Morten Røhrt som du kanskje husker som Cato Halvorsen i Hotell Cæsar for noen år siden, eller som stemmen til Mack (Lastebilen) i Biler filmene. Han har også hatt stemmer til utallige tegnefilmer, så du har garanter hørt stemmen hans i serier som Ninja Turtles, Kalle klovn og mange fler. Han hadde rollen som Torgeir Kvistad på Spelet. Han er en av de flere hyggelige, mer profesjonelle skuespillerne som er med på Spelet, og som har vært med i mange år.

Hæren til Kong Olav består av nesten 130 menn og kvinner som er med på spelet frivillig. Line Evelyn, som også er min kjæreste var med som hærmann i år som i fjor. Hun og alle de andre har gjort det til en tradisjon, og det er flere som har vært med i både 5, 10, 20 og 30 år, helt frivillig.

(Fortsetter under bildet)
Publikum på premieren av Spelet om heilag olav 2011
Publikum fra premieren den 27. juli.

Årets spelperiode setter strek for mine jobber i sommer. Jeg har hatt lyd på ett fylkesting i Levanger, styrt video på Skaperfestivalen i Steinkjer, hadd myggansvaret på Silkeskjegg i Egge og nå til slutt Spelet om Heilag Olav på Stiklestad.

Noen av rollene på spelet
Dette er noen av de største rollene og skuespillerne på Spelet i 2011:

Kongen – Nicolai Cleve Broch
Torgeir Flekk – Per Frisch
Gudrid – Hildegunn Eggen
Gudrun – Isa Katharina Gericke
Tormod Kolbrunarskald – Paul-Ottar Haga
Torgeir  Kvistad – Morten Røhrt
Arnljot Gelline – Ralph Carlsson
Gamal-Jostein – Ola B. Johannsessen
Froste – Lavrans Haga
Bisp Grimkjel – Arne Espen Dillan
Helga Helgesdotter – Urmila Berg-Domaas