Artikler /

Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/9/1/rotmo.net/httpd.www/admin/core/security.php on line 204 Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /customers/b/9/1/rotmo.net/httpd.www/admin/core/security.php on line 236 Kortfilmprosjektet "Hagen"

Kortfilmprosjektet "Hagen"

I løpet av 2015 var jeg med på å lage to kortfilmer, her er litt om filmen "Hagen".

Postet av Martin Rotmo, 17.07.2016

Kortfilmen "Hagen", skrevet og regissert av Sophie Schönfeldt Karlsen er en film som handler om en bestefar som trenger hjelp til å finne tilbake til barndommen. Filmen er laget av Prosjektor Filmproduksjon.

Stort prosjekt
Kortfilmen på ca 14 minutter hadde tre innspillingsperioder fordelt på 8 måneder. Det har vært forskjellige crew, produsenter og mange skuespillere med store roller som har vært i sving for å fullføre dette prosjektet, som er ett av de største Prosjektor noen gang har laget. 

(Foto: Trym Gulla Dyrnes, Prosjektor Filmproduksjon 2016)

Etter en lang pre-produksjon våren 2015 begynte vi innspillingen av scenene som skulle foregå på 50-tallet. Vi dro til vakre Åfjord i Sør-Trøndelag helt ute i havgapet med utsikt i retning Grønnland. Handlingen foregår på midtsommeren, noe som skulle bli vår største utfordring i hele perioden.

Trøndelag og vær
Hvis du har vært i Trøndelag vet du at du kan oppleve fire årstider på en dag. Det samme gjelder i Åfjord. Iløpet av de tre innspillingsdagene i midten på juni fikk vi oppleve sterk vind, store regnbyger, litt sol, varme og kulde. Det ble selvfølgelig problematisk siden handlingen skulle foregå en varm sommerdag.

(Foto: Trym Gulla Dyrnes, Prosjektor Filmproduksjon 2016)

Utrolig nok greide vi å gjennomføre alle opptakene vi trengte, og med bare to ødelagte parasoller og noen svimerker greide vi å få det sommer, i hvert fall i filmen. 

Ny innspillingperiode
Det ble oktober før vi kom tilbake, nå for å filme nåtid-delen. Den skulle foregå på høsten. Denne gangen skulle vi kun være der en dag, og hadde dårlig tid. Med et mye mindre crew krevde dette stor innsats fra alle som ble med.

Vær, vær vær
Vi ønsket oss sensommer-vær med kveldssol og fine høstfarger, men også denne gangen ble ikke ønskene våre helt oppfylt. Bløtt gress, regn og sterk vind var det som møtte oss. Med gode- og regntette klær filmet vi innimellom bygene og greide akkurat å fullføre opptakene vi ønsket før lyset forsvant.

(Foto: Trym Gulla Dyrnes, Prosjektor Filmproduksjon 2016)

Nytt år, nye muligheter
På grunn av finansieringen greide vi ikke å komme igang med siste innspillingsperiode før på nyåret, og mot slutten av januar i år satte vi igang med de to siste innspillingsdagene. Disse skulle foregå i nåtid innendørs, heldigvis. Denne gangen dro vi til Byåsen i Trondheim i ett retro-innredet hjem som kunne minne om sommerhuset vi filmet i Åfjord.

(Foto: Trym Gulla Dyrnes, Prosjektor Filmproduksjon 2016)

Her ble selvfølgelig utfordringen å få scenene og lyset til å stemme over ens med det vi hadde filmet flere måneder tidligere, i tillegg til at overgangene mellom nåtid og fordi skulle fungere. Også denne gangen klarte vi dette bra med et helt fantastisk crew og skuespillere, mange av nøkkelrollene som var med for 8 måneder siden hadde blitt byttet ut med nye, uten at det hadde noe negativt å si på resultatet.

Mine oppgaver
Jeg var som vanlig lydmann, også i denne produksjonen. Jeg hadde aleneansvar med mygger, bom, teknisk utstyr og logging av lyd under alle tre innspillingsperiodene. Det har vært utfordrerne, spesielt med tanke på regn og tidspress, men jeg er veldig fornøyd med jobben jeg gjorde og lære veldig mye om hvordan man løser ting på en god måte under press. Det kan virke lett når man kun trenger å tenke på seg selv og sitt eget utstyr, mens kameraoperatør har med seg to assistenter, men det krever god oversikt, gode forberedelser og tålmodighet for å greie å gjøre jobben skikkelig.

Premiere
I juni 2016 hadde vi premiere på denne filmen sammen med vår andre kortfilm fra 2015, "Glasshus" og eksamensfilmene fra NTNU i Prinsen 5 salen i Trondheim Kino. Filmen ble veldig godt mottatt av en fullstappet kinosal, noe som er vell fortjent etter over 1 år i produksjon og med mange store humper i veien innimellom innspillingene. All ære til de som tok tak og dro dette prosjektet helt i mål!

Bakomfilm
"Hagen" er ikke tilgjengelig for visning på nett enda, men jeg kommer til å legge den ut her så fort det blir mulig. I tillegg til å ha lyd i denne produksjonen organiserte jeg og filmet en bakomfilm fra hele perioden. Denne er ikke ferdig redigert, men vil bli lastet opp så fort den er klar. Her får du se hele teamet i full sving under de tre periodene, der kameramenn ligger vannrett på tregulv, klatring i trær for å montere lamper og annet snacks kommer frem i lyset.